23210 64060

6977 221 951

tsakalidis.chris@gmail.com

Δ. Σολωμού 12, Σέρρες

ΑΡΧΙΚΗ

ΙΑΤΡΕΙΟ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ουρολοιμώξεις

Ουρολοίμωξη είναι η κατάσταση κατά την οποία παθογόνοι μικροοργανισμοί (Βακτήρια, ιοί, μύκητες) εισέρχονται, εγκαθίστανται και πολλαπλασιάζονται στο ουροποιητικό σύστημα. Όταν ο εντοπισμός τους είναι στην ουρήθρα ονομάζεται ουρηθρίτιδα και κυστίτιδα στην κύστη. Όταν καταφέρουν να φτάσουν στο νεφρό  μέσω των ουρητήρων και να τον μολύνουν ονομάζεται πυελονεφρίτιδαεξαιρετικά βαριά κατάσταση. Είναι συχνότερες οι ουρολοιμώξεις σε παιδιά μέχρι 2 ετών και είναι δύο φορές συχνότερες στα κορίτσια και τις γυναίκες από ότι στα αγόρια και τους άνδρες. Περίπου μία στις δύο γυναίκες θα πάθει μια ουρολοίμωξη κατά τη διάρκεια της ζωής της, πιθανότατα εξ αιτίας του μικρού μήκους της γυναικείας ουρήθρας, αλλά και της γειτνίασης με τον κόλπο.

Το πιο συχνό αίτιο ουρολοίμωξης είναι το κολοβακτηρίδιο.(E.Coli).

Τα συμπτώματα που προκαλεί η ουρολοίμωξη είναι διαφορετικά σε κάθε ασθενή. Η κυστίτιδα μπορεί να προκαλέσει συχνουρία, δυσουρία, αιματουρία, συνοδευόμενη ή όχι από πυρετό. Μία οξεία προστατίτιδα όμως, ή πυελονεφρίτιδα παρουσιάζεται με πιο βαριά κλινική εικόνα με υψηλότατο πυρετό συνοδευόμενες με δυσουρικά ενοχλήματα και καταβολή του αρρώστου.

 

Η διάγνωση και η αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης γίνεται από τον ουρολόγο με την βοήθεια εξετάσεων: γενική ούρων, καλλιέργεια ούρων, γενική αίματος και υπερηχογράφημα. Η αιτιολογία των ουρολοιμώξεων είναι πολλαπλή, όπως π.χ. μη σωστή υγιεινή της πρωκτογεννητικής περιοχής, λανθασμένες συνήθειες ούρησης  όπως αναβολή της ούρησης όταν κάποιος αποφεύγει την ούρηση σε εξωτερικούς χώρους παρόλο που έχει έντονη επιθυμία για ούρηση. Επίσης συγκεκριμένες σεξουαλικές πρακτικές (πρωκτικό σέξ),η στάση των ούρων, ο ουροκαθετήρας,  σακχαρώδης διαβήτης.

 

Υποτροπιάζουσες Ουρολοιμώξεις στις Γυναίκες

Περίπου 1 στις 5 νέες γυναίκες που εμφάνισαν ουρολοίμωξη θα ξαναπάθει ένα επεισόδιο ακόμα στον επόμενο χρόνο. Έως τρία επεισόδια ουρολοίμωξης (κυστίτιδας) μέσα σε ένα έτος θεωρείται φυσιολογικό για τις γυναίκες με ενεργό σεξουαλική ζωή, με βάση τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας (αναφέρεται και ως κυστίτιδα του μήνα του μέλιτος για τις νέες γυναίκες που παθαίνουν κυστίτιδα μετά από έντονη σεξουαλική ζωή κατά τη διάρκεια του μήνα του μέλιτος, και όχι μόνο).Η αντιμετώπιση αυτών των επεισοδίων ουρολοίμωξης θα πρέπει να γίνεται από τον ουρολόγο, διότι η μη σωστή αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως π.χ. χρόνια κυστίτιδα.

 

Οδηγίες για την αποφυγή ουρολοιμώξεων : http://www.imop.gr/uroprevent/prolhpsh-ouroloimwksewn

 

Η αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων γίνεται φαρμακευτικά  σε συνδυασμό και με γενικά μέτρα και οδηγίες για την αποφυγή υποτροπής. Κάποια από αυτά είναι η καλή ενυδάτωση, η ούρηση και το πλύσιμο αμέσως μετά την σεξουαλική επαφή ή και η λήψη cranberry για προφύλαξη.

Ένα ακόμη είδος χρόνιας φλεγμονής είναι και η διάμεση κυστίτιδα, άγνωστης αιτιολογίας με επίμονα και έντονα συμπτώματα που εμφανίζονται περιοδικά και δεν υποχωρούν με τη συνήθη θεραπεία. Η διάγνωση της γίνεται με την κυστεοσκόπηση ή και με ταυτόχρονη βιοψία της ουροδόχου κύστης.

 

 

 

 

 

© 2015 Χρήστος Τσακαλίδης, χειρουργός ουρολόγος

Website by Pixelroot / Web & Graphiscs